Znechutený volič požiadal ÚVK, aby ho vyškrtli zo zoznamov

15.02.2012 Bratislava

Bratislava 15. februára (TASR) - Miesta na kandidátke politickej strany sa do dnešného dňa oficiálne vzdalo až 37 ľudí. Ďalších dvoch z volebných zoznamov odvolalo vedenie politických strán. Najviac vzdaní sa Ústredná volebná komisia (ÚVK) eviduje z hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, ktoré už opustilo dvadsať ľudí. Zrejme ich však bude nakoniec viac.

\"Myslím si, že to je rekord vo všetkých voľbách, ktoré sa doteraz konali,\" komentovala masové odstúpenia riaditeľka odboru volieb a referenda ministerstva vnútra a zapisovateľka ÚVK Lívia Škultétyová. Voliči by preto mali venovať zvýšenú pozornosť na zoznam ľudí, ktorí odstúpili. Ten bude dostupný vo volebných miestnostiach. \"Zbytočne by inak odovzdali týmto kandidátom svoj prednostný hlas, ak by sa tak rozhodli,\" poukázala.

ÚVK sa dnes tiež zaoberala aj podnetom, ktorý súvisel s registráciou novej strany 99 % - občiansky hlas. Objavili sa totiž obvinenia, že pri registrácii predložila sfalšované podpisy občanov, ktorí so vznikom subjektu museli súhlasiť. Podľa Škultétyovej však registrácia strán nie je v kompetencii ÚVK.

Podnet na komisiu predložila mládežnícka organizácia SDKÚ-DS. Jej predstaviteľom sa nepozdávalo, že sa vyšetrovatelia stále nezačali zaoberať podozreniami, hoci na pochybnosti poukazovali médiá aj čestné prehlásenie Zuzany Huttovej, ktorá tvrdila, že podpisy na hárkoch sfalšovala. Nová Generácia sa súčasne obrátila aj na Ministerstvo vnútra SR. Podľa Hospodárskych novín polícia tieto podozrenia ešte nezačala preverovať a nie je jasné ani to, či k nim záujme stanovisko do marcových parlamentných volieb.

ÚVK sa na rokovaní zaoberala aj kurióznym podnetom občana, ktorý sa rozhodol vzdať svojho volebného práva. \"On nám poslal oznámenie, že sa vzdáva volebného práva, pretože nie je spokojný s politickou scénou. Zároveň žiadal aj aby sme ho vyškrtli zo zoznamu voličov. Samozrejme, že takú kompetenciu nemáme a žiadny občan nemôže byť z tohto dôvodu vyškrtnutý,\" vysvetlil predseda ÚVK Péter Nyilfa.

Komisia sa dnes zaoberala aj podnetom občana, ktorý spochybnil voľbu predsedu a podpredsedov okrskovej komisie v kraji Trnava. \"To sme postúpili obvodnej volebnej komisii, aby to prešetrili, preskúmali,\" doplnil.
 

Vyberte región